Gratis Printable Persbericht Cursus

Schrijf een knallend persbericht.

GRATIS 6 STAPPENPLAN

PERSBERICHT SCHRIJVEN

Hoe schrijf je een persbericht dat de media haalt? De media halen was lang het enige doel van een persbericht. Maar hoewel dit nog steeds een goede reden is om je persbericht op te stellen, zijn er nog meer verborgen krachten van een persbericht. Hieronder lees je meer erover.

Als jij ook alle krachten van het persbericht ten volle wilt benutten, vul dan je gegevens in. Je ontvangt direct na het indienen het stappenplan en je bent meteen ingeschreven voor mijn wekelijkse tips.

15 + 4 =

Je kunt elk moment opzeggen. Je mailadres en naam worden niet gebruikt voor andere doeleinden dan het versturen van de mail met schrijftips.

5 verborgen krachten van een persbericht

  1. Nauwkeurige en gecontroleerde informatie
  2. Structureert informatie
  3. Contentcreatie
  4. Kennisbron
  5. Hergebruikbron

Verborgen krachten toegelicht

 1. Nauwkeurige en gecontroleerde informatie: jij bent de baas over de output in het bericht. Hiermee houd je controle, bewaak je de nauwkeurigheid en consistentie van de informatie die jij naar buiten brengt. Dit is vooral belangrijk bij gevoelige aankondigingen of in crisissituaties. Je minimaliseert het risico op misverstanden of verkeerde interpretaties.
 2. Structureren van informatie: een persbericht dwingt je om belangrijkste feiten, context en boodschap duidelijk en beknopt te formuleren. Dit proces helpt de ontvanger, maar ook jou, om de informatie helder te begrijpen en over te brengen.
 3. Contentcreatie: een goed geschreven persbericht is een superfijne bron van content. Je kunt de informatie gebruiken voor blogposts, nieuwsbrieven, sociale media-updates en meer. Het bespaart tijd en moeite bij het creëren van waardevolle content voor verschillende kanalen.
 4. Kennisbron: persberichten bevatten belangrijke mijlpalen, aankondigingen en gebeurtenissen in de geschiedenis van een organisatie. Dit gebruik je intern, bijvoorbeeld bij het trainen van nieuwe medewerkers of het analyseren van de bedrijfsgeschiedenis.
 5. Hergebruikbron: na publicatie kunnen persberichten worden hergebruikt voor verschillende doeleinden. Denk aan het verstrekken van achtergrondinformatie aan journalisten, het bijwerken van website-inhoud of het archiveren van belangrijke bedrijfsgebeurtenissen. Persberichten hebben een langere houdbaarheid dan enkel het moment van publicatie.

5 functies van een persbericht

 

 • Reputatiebeheer. Organisaties kunnen persberichten gebruiken om hun reputatie te beheren. Bijvoorbeeld, als er een crisis of negatieve gebeurtenis plaatsvindt, kan een persbericht worden gebruikt om de situatie uit te leggen en het standpunt van de organisatie te communiceren.
 • SEO en online zichtbaarheid. Persberichten worden vaak online gepubliceerd en kunnen bijdragen aan zoekmachineoptimalisatie (SEO). Door relevante zoekwoorden en links op te nemen, kan een persbericht helpen om online zichtbaarheid en vindbaarheid te verbeteren.
 • Interne communicatie. Persberichten worden ook intern gebruikt. Ze kunnen dienen als een manier om belangrijk nieuws binnen de organisatie te verspreiden, waardoor alle medewerkers op de hoogte zijn van recente ontwikkelingen.
 • Informatieverstrekking. Een persbericht is een effectieve manier om belangrijke informatie, nieuws en aankondigingen te delen. Dit kan variëren van productlanceringen en financiële resultaten tot nieuwe samenwerkingen en evenementen.
 • Publiciteit genereren. Een persbericht is bedoeld om de aandacht van journalisten en media-organisaties te trekken. Het doel is om media-aandacht te genereren voor het onderwerp van het persbericht, wat kan leiden tot nieuwsberichten, artikelen en interviews.